Ankara Üniversitesi Kadın Platformu, “Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Çevre” adlı etkinliğini yaptı.
Ankara Üniversitesi Kadın Platformu (AÜKP), “Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Çevre” adlı paneliyle Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Amfi ’de ikinci etkinliğini yaptı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Kadın Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Neslihan Alkış, AÜKPK’nın bu yıl ki temaya uygun olarak ikinci etkinliklerini yaptıklarını belirterek “Ankara Üniversiteli öğretim üyelerimizin, personelimizin, öğrencilerimizin katılımı bizleri çok mutlu ediyor. Yeni işler yapmamız için bize güç veriyor.” ifadelerini kullandı.
Sunuculuğunu Öğretim Görevlisi Hayri Çelebi’nin yaptığı panelde ilk sunumu, “Çevrenin Sağlığımıza Yansıması” başlığıyla Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yıldırım yaptı. Çevre kirliliğine vurgu yapan Yıldırım “İnsanoğlu bir gün paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak” dedi.
Yıldırım’ın sunumundan sonra Ankara Üniversitesi Su Ürünleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Pulatsu, “Sucul Ortamlardaki Kirlenme Kaynaklarına Genel Bakış” başlıklı bir sunum yaptı. Fabrikaların suları kirlettiğine dikkat çeken Pulatsu, “Akarsularımızı korumak için gerekli önlemleri almak adına yetkililere çok iş düşüyor” dedi.
Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Pınar “Alerjik Polenler” adlı sunumunu yaptı. İnsanların daha çok kavak, servi, çınar gibi ağaçlarda polen olduğunu sandığını ancak çimenlerin de milyonlarca polen yaydığını belirtti. Polenlere alerjisi olan bireylerin özellikle çimenlerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Pınar, “Ebeveynler küçük çocukları oynasınlar diye çimenlerin üzerine bırakıyorlar. Bu çocuklarımız için inanılmaz keyifli ancak çimenlerin yaydığı milyonlarca polen çocuklarımızın üzerine yağar. Bu durumda eğer çocuğun alerjiye karşı genetik bir yatkınlığı varsa, birkaç saat sonra astım sebebiyle çocuğunuzu acile götürebilirsiniz” dedi. Polen alerjisinden korunmak için öneriler de sunan Pınar, “Kişisel temizlik ve sigara kullanmamak alerjiden korunmak açısından çok önemli. Ancak alerjisi olan insanların hangi bitkiye alerjileri olduğunu saptaması da önemli. Eğer tespit edebildiyseniz bu bitkilerden mutlaka kaçının” dedi.
Prof. Dr. Münevver Pınar’in sunumunun ardından birinci oturum sona erdi. Arada kokteyl verildi.
İkinci oturum Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Durgut’ın “Kozmetiğin Güzel ve Çirkin Yüzü” başlıklı konuşmasıyla başladı. Durgut’un ardından Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Volkan Şenavcı da “Karanlık Gökyüzü Farkındalığı” başlıklı sunumunu yaptı.
İkinci oturumun ikinci bölümünde Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Araştırma Görevlisi Pınar Acar Bozkurt “Çevre ve İnsan Sağlığı” başlıklı bir sunum yaptı. Acar Bozkurt’un ardından Ankara Üniversitesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Arzu Gürsoy Ergen “Ankara’nın Kuşları” başlıklı sunumu yaptı. Araştırma Görevlisi Arzu Gürsoy Ergen’in konuşmasının ardından panel sona erdi.